おいしい記憶 Delicious Memories
icecreams.exblog.jp

ストックホルムから.おいしいものなど.            e-mail: jordgubbsglass(a)gmail.com
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
検索
Blog Ranking
カテゴリ
タグ
以前の記事
最新のトラックバック
Glögg(グ..
from Food Diary in ..
フェアトレード Ethi..
from Coq en Pate・コッ..
高遠の桜@長野県伊那市
from Food Diary
あづみのの食卓@長野県安..
from Food Diary
ホームパーティー
from Food Diary
ライフログ
その他のジャンル
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧
Slihtly baked salmon with Pesto Genovese cooked by The Fish
サーモンのたたきジェノベーゼ cooked by The Fish
e0071861_6251147.jpg


かつおのたたきジェノベーゼが懐かしくなって,サーモンで代用.これに少し醤油もたらすと最高.邪道の極みみたいで恥ずかしいですが,おいしいです,これ.

“Tataki” is a way of preparing raw fish in Japan. You know, “Sashimi” is a raw fish dish but “Tataki” is slightly cooked Sashimi.



Usually we cook Tataki with Bonito because it easily gets old and have a lot of fishy smell. The best season of Bonito in Japan is spring and autumn. Since it is very difficult to fined Bonito in Sweden, I tried “Tataki” with Salmon, the best Scandinavian fish!

How to cook “Tataki” is quite special. Heat a pan to a very high temperature and bake the surface of the fish quickly, then “dip in ice cold water”. You can cut it as Sashimi and eat with herbs and soy sauce.
This time, I ate Salmon Tataki with Pesto Genovese and little soy sauce with potato salad. This sounds quite weird, I know. But taste very nice!

You can buy raw salmon with good quality at here in Stockholm.


日本に住んでいたときに,何度か作って食べたかつおのたたきジェノベーゼ.すごく変な組み合わせだと怒られそうですが,これがなかなかいけるのです.学生の頃,閉店寸前のスーパーでよく買っていた,半額のかつおのたたき.普通に食べると少し生臭いし..そんな状況で買ったものには特に最適でした.なつかしい.

さて,今回のサーモンのたたきは,えらく高級なものになってしまいました.Östermalmのマーケットで手に入れた,生で食べられる最高級のサーモンを使用.(カツオは売っていないのです..)
北欧で食べるサーモンは,日本で食べるものと比べ物にならないほど,おいしいのです.日本のものもほとんどノルウェーから輸入しているのに.

これは,頻繁に作ることになりそうです.(手軽な値段のサーモンを見つけられたらの話だけど.)

それにしても,スウェーデンにいると,食で季節を楽しむことが難しいのがさみしい.これからの季節,日本では安くておいしいものが沢山ですね. 秋刀魚の塩焼き,ホクホクの栗が食べたいです.

e0071861_6252438.jpg

by jordgubbsglass | 2007-09-24 06:29 | Foods (Japanese)