おいしい記憶 Delicious Memories
icecreams.exblog.jp

ストックホルムから.おいしいものなど.            e-mail: jordgubbsglass(a)gmail.com
S M T W T F S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
検索
Blog Ranking
カテゴリ
タグ
以前の記事
最新のトラックバック
Glögg(グ..
from Food Diary in ..
フェアトレード Ethi..
from Coq en Pate・コッ..
高遠の桜@長野県伊那市
from Food Diary
あづみのの食卓@長野県安..
from Food Diary
ホームパーティー
from Food Diary
ライフログ
その他のジャンル
ファン
記事ランキング
ブログジャンル
画像一覧
カテゴリ:Foods (Japanese)( 28 )
Japanese curry in our small garden
e0071861_6195498.jpg

Finally, wonderful summer whether came back to Stockholm. Japanese curry reminds me of hot summer time in Japan which I miss and hate at the same time.
e0071861_62106.jpg


人気ブログランキングへ
Food Blog Ranking

にほんブログ村 海外生活ブログ 北欧情報へ
by jordgubbsglass | 2008-07-24 06:23 | Foods (Japanese)
サーモン丼 cooked by drpion
Sermon DON cooked by drpion
e0071861_7173550.jpg

昨日の夕方買い物に出かけたところ、偶然drpionさんと遭遇。そのまま夕食に誘っていただきました。
スウェーデンで食べるサーモンは、脂がのっていてトロリとしており、とてもおいしいです。
e0071861_7181193.jpg

そして、典型的な日本料理の数々!とくに、おから、切り干し大根はなかなか食べられないのでお箸が止まりません。たっぷりの紫蘇の葉、お味噌汁に入った三つ葉、どちらもベランダで栽培されたものです。
e0071861_7183723.jpg

盲腸手術の傷が開いてきてしまうのではないかと言うほどに、お腹が膨れるほど食べてしまいました。

そして、デザートには焼きたてのワッフルです。
e0071861_719013.jpg

スウェーデンに来てから2年も経つのに、スウェーデンワッフルを食べたのは今回が初めてでした。ベルギーワッフルなどと比べると薄めでサクサクとした歯ごたえが新鮮です。あまりのおいしさに、お腹を押さえつつ、2枚もいただいてしまいました。
おいしいお料理を、ありがとうございました!

今日で盲腸の手術からちょうど一週間目。抜糸はまだですが、劇的に回復しています。今日はくしゃみが普通にできました。人間の体の回復力はすごいなあと感じています。

人気ブログランキングへ
Food Blog Ranking

にほんブログ村 海外生活ブログ 北欧情報へ
by jordgubbsglass | 2008-07-21 07:23 | Foods (Japanese)
冷やし中華 cooked by jordgubbsglass
e0071861_2444638.jpg


納豆がきれたので、今日は仕事帰りに日本食材屋さんへ行ってきました。冷やし中華が安くなっていたので即購入。7月に入った事だし、あまり暑くないのが寂しいけれど、今夜は冷やし中華にしてみました。
あああ、やっぱりおいしい。本物でなくても、なかなか食べられないと思うから余計においしく感じてしまいます。でも近いうちにラーメンを打って本物の冷やし中華が食べたくなりました。がんばろう。

Even if the temperature was not so high, it was quite humid today, right? We ate summer food again.

冷やし中華 (Hiyashi-tyuuka) is one of the most common summer food in Japan. This is cold noodles with a lot of vegetables. It is nice because Japanese summer is enormusly humid and hot!!! We can buy a package of Hiyashi-tyuuka with fresh noodles and sauce at every super market in Japan. These are very cheep and quite nice. Quite a lot of people eat it for dinner. Also convenience stores like a Seven Eleven always have ready made Hiyashi-tyuuka and these are quite nice as well. But if you want to eat really nice one, you should go to a chinese shop or a Ramen shop in Japan. Then you can eat the real one.

I went to a Japanese food shop “Sun ai” today when I came back home from work. I found this package of Hiyashi-tyuuka. Even it is not fresh noodles, it is quite nice, I think. One package (for one person) is 14kr now. (it is discounted now).
e0071861_248282.jpg

If you are interested, maybe this is the time to try it! This package contains noodles, sauce and mustard for the taste. So, if you just add some vegetables, eggs, ham, chicken, shrimps.. etc… you can eat it very quickly!

This is how to make it according to the back side of the package (in Japanese). You can imagine from these pretty pictures but one important thing is you should wash the noodles with cold water after you boiled it. In addition, the boiling time is 5-6 min.
e0071861_2504211.jpg

This sauce has sesame taste. Actually, basic Hiyashi-tyuuka taste is soy sauce and vinegar. I really miss that as well. I hope I can find it or make it myself in Sweden as well.

人気ブログランキングへ
Food Blog Ranking

にほんブログ村 海外生活ブログ 北欧情報へ
by jordgubbsglass | 2008-07-03 03:04 | Foods (Japanese)
ゴーヤチャンプルー
Goya chanpuru cooked by jordgubbsglass
e0071861_5123278.jpg

夏と言えば、ゴーヤチャンプルー!スウェーデンでは手に入らないものと思っていたのに、ご近所さんの、drpionさん にアジア食材屋さんで手に入ることを教えてもらいました。次の日早速行ってゲット。この苦さがやっぱりおいしい。
“Goya chanpuru” is famous as typical Okinawa and/or Kyusyu Food. Goya is Bitter melon which is really really bitter but very good for your health (as always with Japanese food) and of course it has a nice taste.
e0071861_5131782.jpg

Before you cook it you should remove the too bitter taste from goya. Put a little salt on the chopped goya and massage the pieces by hand. After some minutes, wash them with cold water and put into boiling water. Then you can use it. Your hands will smell like green grass but it’s no problem, it will disappear after a shower or if you wash your hands. Before you start to fry them you should put tofu in the microwave about 2 min to remove the water from the tofu.
e0071861_5135536.jpg

Fry some vegetables, for example chopped carrot, with oil. When it becomes soft, add the tofu and the goya. Then, Dashi(fish soup stock), or Dashi powder, Mirin and Soy sauce should be added. When the liquid evaporates you should pour mixed egg. The egg gives the dish a milder taste. When you serve it, dredge fish flakes over the dish. If you don’t eat fish, you can skip Dashi and fish flakes. The taste will change, but it is still tasty. Small pieces of chopped meet are nice to fry together as well. You can create your own “Chanpuru”!
e0071861_5165767.jpg

You can find these ingredients in Asian shops in Stockholm.
Just to make sure, please call them and ask if they have what you want before you visit. Especially goya is not always in the shops I guess.


人気ブログランキングへ
Food Blog Ranking

にほんブログ村 海外生活ブログ 北欧情報へ
by jordgubbsglass | 2008-07-02 05:20 | Foods (Japanese)
Japanese breakfast cooked by The Fish
e0071861_8343551.jpg

Japanese rice, miso soup and baked egg. This is typical simple quick Japanese food. In addition, I ate Natto of course but the fish is not able to eat this because it is too smelly he always says.

Do you want to see Natto? Here!
by jordgubbsglass | 2007-12-16 08:40 | Foods (Japanese)
鶏肉の炒め物 cooked by jordgubbsglass
Fried chicken cooked by jordgubbsglass
e0071861_2563043.jpg

軽く下味をつけたあと、フライパンで焼いて醤油ダレで味付けします。ごはんがすすむ、すすむ!お酢が入っているので意外とさっぱりとしています。

You can see more here...
by jordgubbsglass | 2007-12-10 03:11 | Foods (Japanese)
Ostronskivling i Japonsk mat
e0071861_4352419.jpg

最近よくスーパーで見かけるきのこ。癖が無く、しめじやエリンギの食感に似ています。味噌汁、炊き込みご飯、お吸い物、なんにでもよくあいます。

You can see more here...
by jordgubbsglass | 2007-11-05 04:41 | Foods (Japanese)
Kokt Japansk punpa “Hokkaido” lagad av jordgubbsglass
Japanese pumpkin “Hokkaido” cooked by jordgubbsglass
かぼちゃの煮物 (北海道)
e0071861_420561.jpg

日本の味!!ホクホクのかぼちゃです。

You can see more here...
by jordgubbsglass | 2007-11-05 04:26 | Foods (Japanese)
月曜日の海鮮鍋 cooked by jordgubbsglass
e0071861_8265733.jpg

海鮮鍋といっても,サーモンと海老だけなんですが..この手軽さが月曜日にはぴったりです.

冬時間に切り替わりました.鍋のシーズン到来です.

Nabe (Japansk gryta) prepared by jordgubbsglass

You can see more here...
by jordgubbsglass | 2007-10-30 08:37 | Foods (Japanese)
TOFU produced by ri-pin
新鮮豆腐
e0071861_6125146.jpg

ありがたいことに,木綿豆腐と絹ごし豆腐に近い豆腐が手に入ります.炒め物や味噌汁には十分の味.
This is what fresh TOFU looks like when you buy it! The one in the red package has a coarse or rough texture and the one in the green package has a fine or smooth texture.

You can see more here...
by jordgubbsglass | 2007-09-26 06:31 | Foods (Japanese)